Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Χάγη: Άρχισε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς


Αντιμετωπίζει έντεκα κατηγορίεςΆρχισε το πρωί η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει έντεκα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και αυτό της γενοκτονίας. 


Ξεκίνησε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η πολυαναμενόμενη δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο.
Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. 

Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις». 

Ο Μλάντιτς προσήλθε σήμερα στη δίκη του κάνοντας το σήμα της νίκης και χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών στην αίθουσα. 

Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν 17 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ICTY, το οποίο συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διεξήχθησαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. 

 Οι καταγγελίες κατά του 70χρονου Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 και τελικά συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. 

Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου. 

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) είχαν απορρίψει το αίτημα της εισαγγελίας να «σπάσει» το κατηγορητήριο της υπόθεσης Μλάντιτς σε δύο δίκες. 

Το αίτημα αυτό είχε κατατεθεί, επειδή η εισαγγελία επιθυμούσε γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης, εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της υγείας του Ρ.Μλάντιτς.

Στην ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε της δίκης, ο Ράτκο Μλάντιτς είχε συχνά οργισμένα ξεσπάσματα που οδηγούσαν σε διακοπή της διαδικασίας.


«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιος είμαι» είπε πέρυσι σε μία ακροαματική διαδικασία. «Είμαι ο Ράτκο Μλάντιτς. Υπερασπίστηκα τον λαό μου, τη χώρα μου. Τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου» τόνισε.
Ορισμένοι από τους επιζώντες που παρακολουθούσαν την διαδικασία φώναζαν «δολοφόνε».

Από tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προωθειστε το…

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More