Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Στ. Δήμας: Θα επιχειρήσουν να μας δημιουργήσουν προβλήματα στα βόρεια ή ανατολικά σύνορα...

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΣΤΗΝ «Κ»
Ανησυχώ για τα εθνικά μας θέματα!
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι εφικτή μόνον με καλή προετοιμασία. Παρά τις δυσκολίες, πιστεύει ότι πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας.
 
Συνέντευξη στον Γιωργο Π. Τερζη
Εκτός Βουλής αλλά όχι εκτός πολιτικής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας δεν κρύβει την ανησυχία του για τους σχεδόν διχαστικούς τόνους του νέου, υπό διαμόρφωση, δικομματισμού. Προσθέτει, ωστόσο, ότι κυρίως οι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν θα αποτρέψουν έναν εθνικό διχασμό και «θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για εθνική συνεννόηση». Παρά τις ερωτήσεις μας, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλησε να ονοματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ αν και υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. είναι υπαρκτός. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι εφικτή μόνον με καλή προετοιμασία, επιχειρήματα και συμμαχίες και ελπίζει ότι θα είναι, μετεκλογικά, δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας.
- Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών, εν μέσω διλημμάτων. Γνωρίζετε την Ευρώπη, ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι;
- Κατ' αρχήν η αναστολή εκταμιεύσεων των δόσεων του δανείου και στη συνέχεια ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη. Σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης επικρατεί η άποψη που προπαγανδίζουν αμέριμνα πολλά κόμματα, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το επιχείρημα αυτό, που είναι η βάση των προτάσεών τους, παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται καθημερινά πλέον, ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται για το «σχέδιο Β», δηλαδή τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ. Οσες φωνές μιλούν ρεαλιστικά και προειδοποιούν για τους κινδύνους κατηγορούνται για «φιλομνημονιακή» πολιτική. Ακόμη και όταν κάνουν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του δανειακού συμφώνου.
- Ολα σχεδόν τα κόμματα διακηρύσσουν ότι υποστηρίζουν το ίδιο.
- Ετσι είναι. Τα όσα όμως ισχυρίζονται ορισμένα κόμματα ότι θα εφαρμόσουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ. Οι συνέπειες της εξόδου θα ήταν καταστροφικές και βέβαια οι σημερινοί υποστηρικτές εύκολων και «ηρωικών» λύσεων θα αντιμετώπιζαν σύντομα τη λαϊκή οργή. Αλλά θα ήταν πλέον αργά και η οπισθοδρόμηση για τη χώρα μας θα είχε συντελεστεί.
- Η πρόταση της Ν. Δ.;
- Μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης φυσικά δεν υπάρχουν και όσοι υπόσχονται τέτοιες λύσεις μάλλον παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια και όχι μόνο. Στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα, οι διαθέσιμες επιλογές είναι περιορισμένες και αυτές που προτείνει η Ν.Δ. έχουν στόχο να ανακόψουν τον απότομο κατήφορο και να θέσουν τις προϋποθέσεις για να μπει σταδιακά η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης.
- Είναι, τελικά, εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση;
- Οι Ελληνες θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, επιθυμούν ωστόσο να αλλάξουν δυσμενείς όροι του Μνημονίου, που οδήγησαν την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Αυτό μπορεί να γίνει οργανωμένα, εφόσον έχουμε επιμελώς προετοιμασμένα, μελετημένα και πειστικά επιχειρήματα, κτίσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες και ακολουθήσουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και επιμονή τις αποδεκτές διαδικασίες και πρακτικές.
- Εν τέλει, δύο και πλέον χρόνια εντός Μνημονίου, τι δεν πήγε καλά; Είναι ζήτημα λάθους συνταγής, ελλιπούς εφαρμογής, πολιτικού κλίματος;
- Ολα έπαιξαν ρόλο: υπήρχε μία προβληματική κυβέρνηση που εφάρμοσε αποσπασματικά την προβληματική πολιτική του Μνημονίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αποδίδουν τις ευθύνες για την αποτυχία στη μη εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ άνθρωποι με μεγάλη συμβολή στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως ο κ. Ζακ Ντελόρ, θεωρούν ότι η περιοριστική πολιτική που ασκήθηκε μας οδήγησε στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Υπενθυμίζω ότι ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Σαμαράς είχε επισημάνει από τον Μάιο του 2010 τις παρενέργειες που θα προκαλούσε η πολιτική του Μνημονίου.
- Ερωτώ γιατί ένα βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή...
- Είναι και τα δύο. Προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών κρατών να ανταγωνισθούν τις κεντρικές χώρες, πέραν των άλλων λόγων, κυρίως εξαιτίας των περιορισμών και ατελειών της ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Οταν λοιπόν η χρηματοοικονομική κρίση του 2007 στις ΗΠΑ μετατράπηκε σε παγκόσμια, στη συνέχεια γρήγορα εξελίχτηκε σε δημοσιονομική κρίση των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με πρώτη την Ελλάδα. Το μοντέλο δομής, οργάνωσης και λειτουργίας της Ελλάδας αποδείχθηκε απρόθυμο ή και ανίκανο να ανταποκριθεί έγκαιρα και ουσιαστικά στις νέες συνθήκες, στις νέες προκλήσεις και στις νέες επιταγές που διαμορφώνονταν δυναμικά μπροστά στα μάτια μας. Ετσι, μοιραία η κρίση ήρθε.
- Αρα, ποια είναι η αναγκαία μετεκλογική συνθήκη για να βρεθεί η χώρα πίσω σε τροχιά σταθερότητας;
- Παρά τις σχετικές δυσκολίες και τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, πιστεύω ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένο να σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη. Προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό είναι να συνειδητοποιήσουν οι Ελληνες ότι στις εκλογές ως υπεύθυνοι πολίτες έχουν χρέος να ψηφίσουν με λογική και σύνεση και να μην παρασυρθούν από ανεδαφικές, επικίνδυνες υποσχέσεις και από παρορμήσεις της στιγμής.
- Τα προβλήματα των πολιτών, ωστόσο, είναι πραγματικά.
- Σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας, πράγματι, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει υποκύψει μοιρολατρικά στη δημαγωγία των εύκολων λύσεων που θα οδηγήσει όμως σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις και αδιέξοδα. Αρα, προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση και προστασία της κοινωνικής συνοχής.
- Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση σε ένα νέο πολιτικό κύκλο; Βρισκόμαστε στο τέλος της μεταπολίτευσης, του δικομματισμού και του πολιτικού προσωπικού που κυριάρχησε κατά τη διάρκειά της, όπως λέγεται;
- Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο λαός τελείωσε τον δικομματισμό. Ετσι τουλάχιστον είπαν τα μικρά κόμματα που ήθελαν να μεγαλώσουν. Ο λαός πράγματι, εκτός του ότι ανανέωσε το πολιτικό προσωπικό, τελείωσε με έναν συγκεκριμένο δικομματισμό, αλλά διαμορφώνει πλέον έναν άλλο. Διαφορετικός ο σημερινός δικομματισμός και άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Αλλά ο σημερινός δικομματισμός που μάλλον θα ισχύσει και στις νέες κάλπες της 17ης Ιουνίου εμφανίζεται πιο σκληρός, πιο διαχωριστικός. Ελπίζω ότι οι νέοι πολιτικοί που αναδείχθηκαν στις τελευταίες εκλογές και που στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα είναι στη Βουλή μετά και τις προσεχείς εκλογές, θα συμβάλλουν ώστε να αποτραπούν επικίνδυνες διχαστικές τάσεις στην πολιτική και στην κοινωνία. Στην κρίσιμη αυτή εποχή για την πατρίδα μας χρειάζονται, όσο ποτέ, πολιτικοί ικανοί, έντιμοι και γενναίοι. Θα δημιουργήσουν έτσι, πολιτική ηγεσία και ελληνική κοινωνία μαζί, την ιστορικά αναγκαία τομή μεταξύ της μεταπολιτευτικής περιόδου και των νέων προκλήσεων της προοπτικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για εθνική συνεννόηση.

Η κρίση αντανακλά στα εθνικά θέματα
- Χειριστήκατε, μέχρι πρόσφατα, το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών. Υποθέτω ότι η οικονομική δυσπραγία αντανακλά και στα εθνικά θέματα.
- Μη γελιόμαστε, η οικονομική δυσπραγία, η ακυβερνησία, η παράλυση της χώρας βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την κρίση, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα και αυξάνουν τους κινδύνους για την πατρίδα μας. Χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα και εγρήγορση. Τα εθνικά θέματα δεν περιμένουν να ξεπεραστεί η κρίση. Κι αυτό γιατί οι τρίτοι, όχι μόνο δεν περιμένουν να λύσουμε τα προβλήματά μας αλλά αντιθέτως, πιστεύω, θα επιχειρήσουν σε κάποια φάση να δημιουργήσουν προβλήματα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν κάπου, στα βόρεια ή ανατολικά σύνορά μας.
- Μιλάτε για τα Σκόπια και την Τουρκία, καταλαβαίνω. Και η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις από τις δύο αυτές πλευρές δεν λείπουν.
- Εχουμε καταστήσει σαφές, ότι η σημερινή συγκυρία δεν επηρεάζει τις πάγιες θέσεις μας, ούτε την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον.
Στις σχέσεις με την Τουρκία τηρήθηκε ξεκάθαρη στάση: επιδίωξη βελτίωσης των διμερών σχέσεων και πρόοδος της ενταξιακής της προοπτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδος. Κατά την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο, πετύχαμε να καταδικασθούν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αρχές καλής γειτονίας.
- Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ;
- Σχετικά με τα Σκόπια, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν φοβόμαστε τη λύση, την επιδιώκουμε.
Θέλουμε να δούμε τη γειτονική χώρα να προχωράει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Στα χέρια του κ. Γκρούεφσκι είναι να βρεθεί λύση γρήγορα. Αντί να ψάχνει ή να φτιάχνει αφορμές για να κατηγορεί την Ελλάδα, καλύτερα να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις, ώστε να φτάσουμε σε λύση, προς όφελος και των δύο χωρών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προωθειστε το…

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More