Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

35 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ στην Αλβανία για την παράκαμψη του Fier

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προχώρησε στην έκδοση δανείου προς την Αλβανία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της παράκαμψης της πολης Fier, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της γείτονος χώρας

Με ύψος 35 εκ. ευρώ, το δάνειο αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές συμφωνίες της ΕΤΕπ στην Αλβανία. Η τελετή υπογραφής του δανείου έλαβε χώρα στα Τίρανα και σε αυτήν η ΕΤΕπ εκπροσωπήθηκε από τον Dario Scannapieco, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ για Ιταλία,Μάλτα και Δυτικά Βαλκάνια. Από πλευράς ΑΛβανίας, παραβρέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Το έργο αφορά την κατασκευή διπλού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες, μήκους 22 χιλιομέτρων, σε μια νέα χάραξη που θα παρακάμπτει την πόλη Fier, κοντά στις ακτές της Κεντρικής Αλβανίας. Αυτο το τμήμα αποτελεί το τελευταίο τμήμα προς ανακατασκευή στον κεντρικό οδικό άξονα βορρά-νότου στην Αλβανία, που συνδέει τα Τίρανα με το Δυρράχιο και την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ έχει ήδη χρηματοδοτήσει και τα οδικά έργα στους συμπληρωματικούς οδικούς άξονες Fier-Tepelene και Levan-Flore.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια και να δημιουργήσει ετησίως περίπου 1.550 θέσεις εργασίας.

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αλλά και της χρονοαπόστασης, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην πόλη Fier.

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός συνδέει την Αλβανία με την Ελλάδα και αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 8, του μεγάλου οδικού διαδρόμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Μπάρι/Πρίντεζι-Δυρράχιο/Φλόρε-Τίρανα-Σκόπια-Σόφια-Μπουργκάς/Βάρνα) και συχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται οτι από το 2000 η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει με 300 εκ. ευρώ έργα σε ολόκληρη την Αλβανία, κυρίως στο οδικό της δίκτυο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προωθειστε το…

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More