Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μετά τους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ ζητά άδεια για εξορύξεις πετρελαίου

Ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, ο οποίος ήταν διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη την περίοδο των βομβαρδισμών της Συμμαχίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ζήτησε από τις αρχές του Κοσόβου, εκ μέρους της καναδικής εταιρείας την οποία διευθύνει, άδεια για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων άνθρακα για την παραγωγή συνθετικού πετρελαίου.

Η εταιρεία «Envidity» προσδοκά ότι θα παράγει 15,9 εκ. λίτρα υψηλής ποιότητας συνθετικού υγρού καυσίμου ντίζελ ημερησίως.

Αν οι αρχές του Κοσόβου εκδώσουν την άδεια και η εταιρεία εντοπίσει μεγάλες ποσότητες άνθρακα στο δυτικό τμήμα του Κοσόβου, τότε τα επόμενα έξι χρόνια θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Σε χρονικό διάστημα έξι έως επτά ετών το Κόσοβο θα καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο και σε καύσιμα για τα αεροπλάνα.

Εκτιμάται ότι στο Κόσοβο υπάρχουν 14 δισ. τόνοι αποθεμάτων λιγνίτη και άνθρακα

Η εκπρόσωπος της ανεξάρτητης επιτροπής του Κοσόβου για τα ορυχεία και τον ορυκτό πλούτο, Σελιβέτε Γκραϊτσέβτσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Jeta ne», είπε ότι η επιτροπή συναντήθηκε με εκπροσώπους της καναδικής εταιρείας στο Κόσοβο.

Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Γκζιμ Μπατζάκου δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει ενημερωθεί για το αίτημα, ότι όλες οι αιτήσεις εξετάζονται με βάση τις νομικές διαδικασίες και ότι υποβάλλονται σε διαδικασία διαγωνισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προωθειστε το…

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More