Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Η λύση μου για τα σύνορα με την Αλβανία

Συνέντευξη Τσίπρα σε Αλβανική εφημερίδα: «αχρηστεύει» τη συμφωνία Καραμανλή για τα θαλάσσια ύδατα και «υποχωρεί» σε επαναδιαπραγμάτευση με την Αλβανία!
Την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που παραχώρησε στον Αλβανό δημοσιογράφο Niko Ago, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η σημερινή εφημερίδα SHQIP. Οι συντάκτες της εφημερίδας, όχι τυχαία, επέλεξαν για τίτλο: "Αλέξης Τσίπρας: Η λύση μου για τα σύνορα με την Αλβανία"


Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις με Ελληνοαλβανικό ενδιαφέρον:

Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα έχουν "βαλτώσει". Τι σχεδιάζεται να κάνετε για την αναγένησή του κύριε Τσίπρα;

Δεν θέλουμε "παγωμένες" σχέσεις με κανέναν από τους γείτονές μας. Θέλουμε διμερείς σχέσεις βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεων επί του πραγματικού. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έδειξε ότι όταν ηττήθηκε ο εθνικισμός και των δύο μερών, χρησίμευσε ως βασικός παράγοντας για την εδραίωση των διμερών σχέσεων, όπως λόγου χάρη για την μετανάστευση. Από την ενίσχυση των σχέσεων, μόνο κερδισμένες μπορούν να αναδειχθούν οι δύο χώρες μας. Όχι μόνο σε επίπεδο αρμονικής συνύπαρξης, αλλά και μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος ανάπτυξης.

Θα γνωρίζεται κ. Τσίπρα, ότι μεταξύ των δύο χωρών ακόμη παραμένει μετέωρη η υπογραφή της συμφωνίας των θαλάσσιων υδάτων. Σχεδιάζεται, αν αναλάβετε την διακυβέρνηση, να αρχίσετε νέες διαπραγματεύσεις με την Αλβανική πλευρά;Πρωτεύων στο πρόγραμμά μας είναι να αρχίσουμε άμεσα τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες, με σκοπό μετά την υπογραφή των διμερών συνθηκών, να αρχίσει ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της κάθε χώρας. Αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν βάση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχολιασμός σχετικά με την ερώτηση: Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Ago ότι δεν εκκρεμή καμία υπογραφή, καθώς οι Πρωθυπουργοί Καραμανλής και Μπερίσα, και οι Υπ.Εξωτερικών Μπακογιάννη και Μπάσα υπέγραψαν από κοινού την συμφωνία την οποίο ακύρωσε μονομερώς και παράνομα το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας.


Σχολιασμός σχετικά με την απάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι θα αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια ύδατα, παρόλο που υπάρχει ήδη διακρατική συμφωνία που δεσμεύει την Αλβανία. Σημειώνουμε ότι και οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ μετά την κα. Μπακογιάννη έμειναν σταθεροί στη θέση ότι η υπάρχουσα "Συμφωνία των θαλάσσιων υδάτων" είναι σε ισχύ και δεσμεύει την Αλβανία.


Κύριε Τσίπρα, αν και όπως λέτε είναι πολύ νωρίς να πείτε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό: αν μετά την 17η Ιούνη αναλάβετε τον πρωθυπουργικό θώκο, είναι στα σχέδιά σας, μια επίσκεψη στην Αλβανία;


Είναι πράγματι νωρίς, ορθά προβλέψατε την απάντηση. Όλες οι ενέργειές μας έχουν επικεντρωθεί στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τις μετεκλογικές βήματα που πρέπει να γίνουν, αν το αποτέλεσμα είναι εκείνη που περιμένουμε. Δηλαδή μια ήττα των κερδοσκοπικών δυνάμεων και των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής και μια μεγάλη νίκη για την αριστερά και τον ελληνικό λαό. Τα άλλα έπονται.Πηγή: borioipirotika.blogspot.gr

Σχόλιο: Ο Αλβανός δημοσιογράφος που πήρε την συνέντευξη από τον Τσίπρα, είναι αυτός για τον οποίο ο Βενιζέλος ζήτησε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να παρανομήσει και να μην απελαθεί από την χώρα.

Φυσικά παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και συνεχίζει το ανθελληνικό του έργο μέσω της "προοδευτικής" κομματικής εφημερίδας "ΑΥΓΗ" του ΣΥΡΙΖΑ και της πατριωτικής Αλβανικής εφημερίδας SHQIP που έχει αποδείξει κατά καιρούς τα ανθελληνικά της συναισθήματα. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προωθειστε το…

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More